Zlatari.ro proiect ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre Biserica Zlatari. Pentru o vizualizare corecta și atrăgătoare a informaților este necesar ca mecanismul Java Script să fie activat.
Parohia ZLĂTARI - BUCUREȘTI, România

Sfaturi


Sfeștania și binecuvântarea casei

[2009-03-10]

Biserica este centrul spiritual al comunității creștine, izvorul tuturor binecuvântărilor și locul unde se săvârșesc majoritatea slujbelor. Însă avem slujbe care se oficiază și în afara zidurilor bisericii, în instituții sau în casele celor credincioși. Una dintre acestea este și sfeștania sau slujba de sfințire a apei.
Ce este sfeștania?
Sfeștania este denumirea populară pentru slujba Aghesmei mici sau Sfințirea cea mică a apei. Ea se săvârșește de către preot în biserici sau în casele credincioșilor cu diferite prilejuri. Slujba propriu-zisă cuprinde rugăciunile de sfințire a apei, stropirea cu apă sfințită a celor prezenți și a tuturor camerelor precum și rugăciuni pentru ocrotirea și binele casei și pentru sănătatea trupească și sufletească a celor ce locuiesc în ea.
În Molitfelnic, cartea de slujbe a preotului, se spune despre folosul sfeștaniei: "Această apă sfințită, pe care Duhul Sfânt, prin rugăciunile preoților, o sfințește, are multe feluri de lucrări, precum însăși ectenia sfințirii și rugăciunea mărturisesc: prin stropirea ei, duhurile cele viclene din tot locul se alungă; se iartă și păcatele cele mici de peste toate zilele, adică nălucirile diavolești și gândurile cele rele; mintea se curățește de lucrurile cele spurcate și se îndreaptă spre rugăciune; bolile le gonește și dă sănătate sufletească și trupească. Toți cei ce o primesc cu credință iau sfințenie și binecuvântare".
De ce trebuie să sfințim casa?
Între om și mediul înconjurător se păstrează mereu o legătură nemijlocită. Se spune c㠓omul sfințește locul”, dacă el face fapte bune și duce o viață curată. Însă adesea oamenii întinează locul prin faptele lor rele, prin cuvinte și gânduri necuviincioase. Casa fiecăruia dintre noi poartă amprentele viețuirii noastre.
Așa cum avem noi, oamenii, nevoie de spovedanie pentru a ne curăți de păcate, și locuința noastră are nevoie de curățire și de binecuvântare. Prin mărturisirea păcatelor și prin dezlegarea acestora de către duhovnic, creștinul își curățește sufletul și își împrospătează harul primit la Sfântul Botez. La fel, prin stropirea cu apă sfințită și prin rugăciune, casa sfințită se purifică de tot răul și de toată lucrarea cea rea, pricinuită de păcatele celor care locuiesc acolo, de oamenii răuvoitori sau de duhurile cele necurate.
Când facem sfințirea casei?
Casele și apartamentele se sfințesc chiar de la începutul locuirii cuiva în ele sau după ce s-au făcut reparații și înnoiri. După aceea, periodic, buni creștini cheamă preotul în casele lor, pentru a săvârși slujba Aghesmei mici și pentru a aduce prospețime, pace și bucurie duhovnicească. În vechime, dar și astăzi în unele locuri unde s-a păstrat mai bine tradiția, se făcea sfeștanie la fiecare primă zi din lună. În orice caz, fiecare familie creștină este datoare să se îngrijească să facă sfeștanie în apartament sau în casă măcar o dată pe an.
Cum ne pregătim pentru slujba de sfințire a casei?
Înainte de a chema preotul pentru a săvârși sfeștania în casă, sunt câteva aspecte concrete pe care creștinii trebuie să le împlinească:
Mai întâi, fiecare membru al familiei să se spovedească, pentru ca înainte de a curăți și sfinți casa, să se elibereze ei înșiși de păcatele și relele care împovărează și casa în care ei locuiesc. De asemenea, este folositor ca cei din casă să postească înainte și să se ferească de ceartă, dușmănii sau alte rele, să aibă mintea mai mult la rugăciune.
În al doilea rând, casa în care urmează a se face sfeștania trebuie curățită cât mai bine, de la un capăt la altul și toate lucrurile din ea. Nu este de închipuit să stropim cu apă sfințită și să facem rugăciuni pentru a curăți casa de rele iar casa să fie murdară și ne îngrijită. Apoi, orice slujbă săvârșită de preot este echivalentă cu aducerea lui Dumnezeu în casă și de aceea nu putem să avem casă neîngrijită.
Pentru slujba sfeștaniei, credinciosul trebuie să pregătească o măsuță frumos acoperită, orientată spre răsărit, pe care se vor așeza următoarele:
• un vas larg la gură cu apă proaspătă;
• un mănunchi de busuioc;
• sfeșnice cu lumânări de ceară și câteva boabe de tămâie;
• un pomelnic cu cei ce locuiesc în casa și cu cei pe care gazdele doresc să-i pomenească la rugăciune;
• dacă se face pentru prima dată sfințire în casă se mai pune un vas mic cu ulei și un bețișor cu vată;
• o icoană (dacă măsuța nu se află în fața icoanei din casă);
Preotul va sta în fața măsuței și credincioșii vor sta în spatele preotului, așa cum stăm și la biserică, toți cu fața spre răsărit. Toate ușile camerelor vor fi larg deschise, astfel ca preotul să poată intra în ele pentru a le binecuvânta și sfinți.
“Precum casei lui Zaheu s-a făcut mântuire, Hristoase, cu intrarea Ta, așa și acum, cu intrarea sfinților Tăi slujitori și, cu aceștia, a sfinților Tăi îngeri, dă pacea Ta casei acesteia și cu milostivire o binecuvintează, mântuind și luminând pe toți cei ce vor locui în ea”.

Sursa: Parohia


Nr. accese: 10863, Ultimul acces: 2023-09-18 08:00:31

Web Design Losonczy.ro