Sinaxar: 2 octombrie, pomenirea Sfântului sfințitului Mucenic Ciprian, care mai înainte a fost vrăjitor, și a Sfintei Iustina fecioara
Ciprian era din Antiohia Pisidiei și a trăit în vremea împăratului Deciu (pe la anul 250), de bun neam și bogat, filosof și vrăjitor cumplit. Și a fost câștigat la credința cea întru Hristos de către Iustina fecioara și creștina, care pe toate demonicele lui lucrări ca pe o pânza de păianjen le-a sfărâmat, fiind și ea din Antiohia. Căci un bărbat oarecare elin, numit Aglaid, de dragostea frumuseții ei rănindu-se și neajungându-și scopul a venit la Ciprian; iar acesta de trei ori trimițând demonii către tânără, n-a izbutit nimic. Deci dupa ce a cunoscut că meșteșugul său este neputincios, s-a botezat și, arzând vrăjitoreștile sale cărți, a crezut în Domnul. Apoi a fost făcut episcop și, pe mulți povățuindu-i la credința lui Hristos, a fost prins împreună cu Iustina de către stăpânitorul cetății, și strujindu-li-se coastele au fost băgați în cazan de fier; și fiind trimiși la Nicomidia li s-au tăiat capetele, la 2 octombrie din anul 304. Iar marele Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu, nu pe altul, ci pe acesta îl numea iubit Fecioarei. Și se săvârșește soborul lor la locul muceniciei, care se află de acea parte, la locașurile lui Solomon.
(Din Sinaxarul lunii octombrie)
|
|
De la meșteșugul vrăjitoresc întorcându-te, de Dumnezeu înțelepțite, la cunoștință dumnezeiască, te-ai arătat lumii doctor preaînțelept, tămăduiri dăruind celor ce te cinstesc pe tine, Cipriane cu Iustina; cu care roagă-te, Iubitorului de oameni, Stăpânului, să mântuiască sufletele noastre.
(Tropar)
Viața sfinților Mucenici Ciprian și Iustina
Cântare Sfântului Ciprian
|